De herinnering tegemoet
Mede met de steun van de Europese Commissie

De Trein der 1000 naar Auschwitz - Birkenau : mei 2015

Van 1 september 2014 tot 30 juni 2015 organiseren het Instituut voor Veteranen-NIOOO, de FIR en de Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis een educatief leertraject rond de Holocaust en Herinnering. Het hoogtepunt van het leertraject is een vijfdaagse reis van Brussel naar Auschwitz, met 1000 Europese jongeren en een bezoek aan de concentratie- en uitroeiingskampen Auschwitz-Birkenau. De reis gaat door met een daarvoor speciaal ingelegde trein: De Trein der 1000.

De Trein der 1000 verenigt 1000 Europese jongeren uit een 10-tal landen: Auschwitz is een gedeeld verleden. De vele slachtoffers die toen naar Auschwitz werder gestuurd, kwamen uit meerdere Europese landen. Met deze herinneringsreis vandaag ervaren jongeren uit meerdere Europese landen samen ‘op bijna tastbare wijze’ een van de grootste tragedies uit onze geschiedenis.

De Trein der 1000 is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen, de Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis en de FIR - Internationale Federatie van de Weerstand in het kader van de 70ste verjaardag van de bevrijding van de kampen en de overwinning op het nazisme.

Pedagogische voorbereiding De reis Epiloog

        Auschwitz        FIR